Науката зад обувките

Само си помислете за момент за разнообразието от различни обувки и различни ситуации, в които хората ги използват ежедневно. Ако погледнем нещата от тази гледна точка, то нашите, два три чифта обувки, които използваме почти целогодишно, ще ни се видят като капчица в морето от възможности.

Защото освен, модни обувки и ботуши например, има и специализирани такива за работа: обувки като тези на пожарникарите, строителни обувки за безопасност, обувки на военните. Специализирани танцови обувки както за уличен танц или балетни обувки; специализирани спортни обувки като футболни обувки или спринт шпайкове; обувки за свободното време, както туристически обувки или такива за риболов.

Търговския нюх на предприемачите

Всички те са с различни форми и дизайн и изработени от най-различни материали. Днес, комбинацията от търсенето на такова голямо разнообразие от обувки и разработки в материала и технологията на производство означава, че производство на обувки се е променила значително през последните години. Това се дължи на симбиозата от търговския нюх на предприемачите да си осигурят предимство на пазара и на науката, която иска да осигури, най-добрите и функционални обуща за краката – от здравословна гледна точка. Тя може да е водеща за науката, но и същевременно научните разработки се стремят да осигурят обувки, които дават предимство в конкретните ситуации, в които се използват. Например ултрамодерните футболни обувки за по-силен удар на топката. Подобрения в обувките за тенис, в атлетическите шпайкове; подобрения в зимните обувки за топлина, подобрения в специализираните работни обувки и т.н., и т.н.

Вижте развитеито на футболните иобувки през годините

Обувките обикновено са изработени от горница, подплата или облицовка, подметка, едноличен и някакъв механизъм за тях закрепване. Въпреки това в днешно време с напредъка на технологията на производство и науката за материалите, обувките не са толкова опростени. Техническите елементи, които осигуряват повече полза за ходенето, за извършването на работа, за здравето на краката и всички други екстри, по един почти незабелязан начин, навлизат в структурата на вашите любими видове обувки.

Leave a Reply