3 типа интериорни врати за стилна визия на жилището

Независимо дали става въпрос за къща или апартамент, вратите, използвани за затваряне на отделните жилищни помещения трябва да бъдат красиви, функционални и с добри термо и шумоизолиращи свойства. Тяхната устойчивост на механично въздействие не е толкова търсена характеристика, колкото при входните врати. Същото се отнася и за заключващите системи – вътрешната врата не изисква толкова висока степен на защита срещу нежелано проникване.

В този материал от Врати Узунов София разглеждат няколко вида интериорни врати, които можете да използвате в дома си. Те варират като метод на отваряне, с което стават приложими към различни видове помещения и архитектурен стил. Ето и категориите вътрешни врати, с които можете да направите дома си по-топъл, по-уютен и по-различен от всичко, което сте виждали до момента.

Класически метод на отваряне

Вратите, при които имаме каса, подвижно крило и панти за неговото окачване са класическите врати, които почти всеки дом използва. Стандартните, окачени на панти врати се изработват от всевъзможни материали и могат да притежават различни по брой и вид украсителни орнаменти, като стъкла, метални обкови, 3D принтове, дърворезби и т.н.
Вратите на панти могат да се отварят навън или навътре, а разположението на бравите бива ляво или дясно. Класическата врата има основна рамка (каса) състояща се от две вертикално разположени греди и две или повече хоризонтално разположени релси. Хода на крилото се осигурява от два или три броя панти, поставени върху съответната греда, докато бравата и заключващият механизъм се разполагат върху заключващата греда.

Плъзгащи се врати

Този тип интериорни врати са много ефектни и особено подходящи за затваряне на по-тесни помещения, в които не може да се осигури достатъчно пространство за свободен ход на крилото, какъвто имаме при класическите модели вътрешни врати. Плъзгащите врати биват два основни типа, според начина на отваряне: едните използват леки вътрешни плъзгачи, висящи на ролки, а при другите движението на крилото се извършва по релса.
Първият тип плъзгащи се врати са подходящи за обособяване на килери и дрешници. Те се състоят от два или три броя крила, които застават едно зад друго при отваряне, придвижвайки се с помощта на плъзгачите. При втория тип, вратата се отваря, след като крилото влезе в стената, като за целта се изгражда специална рамка със странична опора и вградена релса в горната част, в която са разположени ролките, по които се движи крилото при отваряне.

Врата тип хармоника

Сгъваемите врати тип хармоника не могат да осигурят перфектната шумо и топло изолация, характерна за конвенционалните врати на панти, но те са толкова ефектни, че това дори не е необходимо. Тяхното основно предназначение е да служат като преграда на едно по-голямо помещение, като затварянето се налага само в определени ситуации.
Сгъваемите врати могат да бъдат с единични или двойни крила а принципът на отваряне при тях е сходен с този на плъзгащите се вътрешни врати. Те са чудесно решение за разделяне на всекидневна и трапезария или на кухнята и хола, но доста често с тях се обособява дрешник, особено ако помещението разполага с подходяща за целта архитектурна ниша.
Който и от посочените тук видове интериорни врати да изберете, с тях ще можете да придадете специфичен характер и визия на своя дом, които да го отличат от стандарта, стига да изберете достатъчно интересни решения, каквито пазарът предлага в изобилие. Днес разнообразието при вътрешните врати е огромно, а цените са значително по-достъпни, в сравнение с не съвсем далечното минало.