Как работят пиезо дюзите?

Принципът на работа при пиезо дюзите наподобява този при електромагнитните с изключение на това, че при първите има пиезо пакет вместо електромагнит.

Този пакет се свива или разширява в зависимост от подаденото напрежение или пиезоелектрически ефект.

Колкото до внедряването му, това е сравнително трудна зачада поради няколко причини. На първо място поставяме сравнително малкото разширяване на пиезо елемента. Друго –  за да се постигне разширение е необходим пиезо пакет от поне 400 пиезо керамични диска.

Дисковете се активират чрез импус с напрежение около 150 волта. Но понякога дори тогава малък лост усилва допълнително движението.

В сравнение с електромагнитните дюзи, пиезо пакетът само управлява малък клапан, придвижващ иглата, но не и директното управление на иглата. Свиването и съответно разширяването става мигновено.

Благодарение на тази бързина става възможно прецизно разпределение на впръскано гориво и опцията за няколко впръскания по време на един цикъл.

Входният порт е мястото, където нагнетеното гориво постъпва, а излишното количество се връща обратно в резервоара. Това става чрез изходния порт. Пиезо клапанът играе ролята на контрол на високото налягане на горивото във възпламеняващата камера – мястото, където горивото се запалва.

Колкото до времето и количеството гориво за впръскване, това може да се контролира много прецизно с помощта на пиезо дюзите.  Пиезо клапанът също може да се отваря и затваря достатъчно бързо, за да има множество реализирани впръсквания за един такт. А това определено допринася за чувствително намаляне на вредните емисии и подобряване на икономичността на двигателя.

Ремонт на Пиезо кристални дюзи: възможни повреди

Най-често срещаните проблеми при Пиезо кристалните дюзи са:

  • Лоша връзка или липса на такава в куплунга на дюзата
    Късо съединение на пиезо пакета с корпуса
    Механична повреда
    Прекъсване на веригата
  • Ремонт на Пиезо инжектори
    Внимание! Пиезо дюзите работят в условия на 200 волта!

Не докосвайте изводите докато двигателят работи! При съмнения за проблеми и дефекти в дюзата, мигновено потърсете професионалното мнение на нашите специалисти в София Дизел Център. Ние ще решим проблема за вас бързо, безпроблемно и на достъпна цена.

Пиезо технологията: принцип на действие
Изпълнителният пиезомодул е съставен от множество отделни кристала. Към модула се подава електрическо напрежение, от което следва разширяване и увеличаване на обема. Процесът е краткотраен, като движението на модула се предава директно без механични посредници или пък загуба на триене. Благодарение на тази технология, горивото за един такт може да бъде разделено на 5 отделни етапа на впръскване под налягане от 2200 бара.

Регулиране и ремонт на механични дюзи в София дизел център
В сравнение с модерните комън рейл дюзи, механичните работят на далеч по-ниско налягане и въпреки че не са толкова прецизни при подаване на гориво, ремонтът им се извършва само по технология и указания на производителя. Разчитайте на нас за ремонта на вашата механична дюза само с оригинални резервни части.

В София Дизел Център можете да се възползвате от качествен ремонт и регулиране на механични дюзи на изгодни цени. При нужда за вас ще извършим диагностика, проверка, тест и почистване на механичната дизелова дюза.

Leave a Reply