3 типа интериорни врати за стилна визия на жилището

Независимо дали става въпрос за къща или апартамент, вратите, използвани за затваряне на отделните жилищни помещения трябва да бъдат красиви, функционални и с добри термо и шумоизолиращи свойства. Тяхната устойчивост на механично въздействие не е толкова търсена характеристика, колкото при входните врати. Същото се отнася и за заключващите системи – вътрешната врата не изисква толкова висока степен на защита срещу нежелано проникване.

В този материал от Врати Узунов София разглеждат няколко вида интериорни врати, които можете да използвате в дома си. Те варират като метод на отваряне, с което стават приложими към различни видове помещения и архитектурен стил. Ето и категориите вътрешни врати, с които можете да направите дома си по-топъл, по-уютен и по-различен от всичко, което сте виждали до момента.

Класически метод на отваряне

Вратите, при които имаме каса, подвижно крило и панти за неговото окачване са класическите врати, които почти всеки дом използва. Стандартните, окачени на панти врати се изработват от всевъзможни материали и могат да притежават различни по брой и вид украсителни орнаменти, като стъкла, метални обкови, 3D принтове, дърворезби и т.н.
Вратите на панти могат да се отварят навън или навътре, а разположението на бравите бива ляво или дясно. Класическата врата има основна рамка (каса) състояща се от две вертикално разположени греди и две или повече хоризонтално разположени релси. Хода на крилото се осигурява от два или три броя панти, поставени върху съответната греда, докато бравата и заключващият механизъм се разполагат върху заключващата греда.

Плъзгащи се врати

Този тип интериорни врати са много ефектни и особено подходящи за затваряне на по-тесни помещения, в които не може да се осигури достатъчно пространство за свободен ход на крилото, какъвто имаме при класическите модели вътрешни врати. Плъзгащите врати биват два основни типа, според начина на отваряне: едните използват леки вътрешни плъзгачи, висящи на ролки, а при другите движението на крилото се извършва по релса.
Първият тип плъзгащи се врати са подходящи за обособяване на килери и дрешници. Те се състоят от два или три броя крила, които застават едно зад друго при отваряне, придвижвайки се с помощта на плъзгачите. При втория тип, вратата се отваря, след като крилото влезе в стената, като за целта се изгражда специална рамка със странична опора и вградена релса в горната част, в която са разположени ролките, по които се движи крилото при отваряне.

Врата тип хармоника

Сгъваемите врати тип хармоника не могат да осигурят перфектната шумо и топло изолация, характерна за конвенционалните врати на панти, но те са толкова ефектни, че това дори не е необходимо. Тяхното основно предназначение е да служат като преграда на едно по-голямо помещение, като затварянето се налага само в определени ситуации.
Сгъваемите врати могат да бъдат с единични или двойни крила а принципът на отваряне при тях е сходен с този на плъзгащите се вътрешни врати. Те са чудесно решение за разделяне на всекидневна и трапезария или на кухнята и хола, но доста често с тях се обособява дрешник, особено ако помещението разполага с подходяща за целта архитектурна ниша.
Който и от посочените тук видове интериорни врати да изберете, с тях ще можете да придадете специфичен характер и визия на своя дом, които да го отличат от стандарта, стига да изберете достатъчно интересни решения, каквито пазарът предлага в изобилие. Днес разнообразието при вътрешните врати е огромно, а цените са значително по-достъпни, в сравнение с не съвсем далечното минало.

Здравейте, аз съм Антония и работя като учителка в гимназия. Логично е това, че обичам децата и времето прекарано с тях и не мисля, че има нужда да споменавам, че няма по-голяма радост от това да виждаш как хората, които обичаш се превръщат в съзнателни, амбициозни, търпеливи, обичливи и грижовни възрастни. Обичам да прекарвам свободното си време в градината, засаждайки плодове и зеленчуци и няма как да се сдържа да не се похваля, че за пръв път тази година успях да отгледам всичко, което съм засадила. През зимата харесвам да седя вкъщи, преобряазявайки дома ми в най-удобното място на света. (това може да видите и от снимката ми 😉 Този блог е за ежедневието ми и за това, което се интересувам. Надявам се да ви хареса.